Urologija

Urologija je grana kliničke medicine koja se bavi uzrocima, razvojem i dijagnostikom oboljenja urinarnog trakta kod muškaraca i kod žena, kao i reproduktivnim organima kod muškaraca.Urogenitalni sistem čine organi urinarnog (bubrezi, ureteri i mokraćna bešika) i genitalnog (penis, testisi, semevodi, prostata) sistema muškarca.

 
 
 
 
 
 
 

Urološki pregled je pregled specijaliste urologa. Pregled najčešće počinje razgovorom sa ljekarom, koji će postavljati ciljana pitanja, kako bi dobio što više podataka o početku, toku i uzroku vaših problema.

U sljedećoj fazi pregleda, ljekar obavlja klinički dio pregleda, gdje rukama ispipava ( palpira ) Vaš stomak i traži postojanje bolne tačke ili postojanje neke mase, ili uvećanog organa u trbuhu.

Urološki pregled sastoji se od:

  • Uvida u anamnestičke podatke
  • Preležane bolesti, raniji operativni zahvati, ljekovi koje pacijent uzima.
  • Simptomi povezani s urološkim bolestima i smetnjama mokrenja (šećerna bolest, kardiološke bolesti), noćno mokrenje
  • Fizikalni pregled sastoji se od palpacije abdomena, bubrežnih loža, ingvinalnih kanala, pregleda polnog organa, testisa i prostate digitorektalnim pregledom.
  • Kontrola pacijenta (na pr. edemi donjih ekstremiteta).


ZAŠTO SE RADI?

Bolesti mokraćnog trakta vrlo su česte. Kod pojave simptoma potreban je pregled kod urologa. Svako s poremećajem mokrenja, bolovima u donjem dijelu trbuha, promjenama u mokraći treba potražiti pomoć. Muškarci iznad 45 godina, bez obzira na simptome, trebalo bi jedom godišnje da odu na urološki pregled.

PRIPREMA

Ne smijete jesti 4 sata prije pregleda. Poslednji obrok koji ćete imati  pred snimanje treba da bude lagan npr. parče dvopeka i šolja čaja.

Potrebno je da 1,5 sat prije pregleda popijete oko 3-4 čaše tečnosti (vode) u roku od pola sata i da nakon toga ne mokrite.

ŠTA JE ULTRAZVUK BUBREGA I MOKRAĆOVODA?

Ultrazvučni pregled bubrega i mokraćovoda je neinvazivna  dijagnostička procedura koja uz pomoć ultrazvučnih talasa daje podatke o  veličini, obliku i položaju bubrega i mokraćovoda.

ZAŠTO SE RADI?

  • U cilju procene veličine, oblika i položaja bubrega i mokraćovoda (uretera, mokraćne bešike…).
  • U cilju otkrivanja kamena (kalkulusa) u bubregu, cista, tumora  (benignih i malignih), infekcija bubrega (lokalizovanih-apscesa ili  infekcija u prostoru oko bubrega).
  • U cilju otkrivanja mjesta i uzroka prekida protoka mokraće (opstrukcije).
  • Procjena protoka krvi kroz arterije i vene bubrega (uz pomoć doppler efekta).


PRIPREMA

Ne smijete jesti 4 sata prije pregleda. Poslednji obrok koji ćete imati  pred snimanje treba da bude lagan npr. parče dvopeka i šolja čaja.

Potrebno je da 1,5 sat prije pregleda popijete oko 3-4 čaše tečnosti (vode) u roku od pola sata i da nakon toga ne mokrite.

ŠTA JE ULTRAZVUK PROSTATE?

Ultrazvučni pregled prostate se može raditi na dva načina.

Prvi način  se izvodi tako što pacijent leži na ledjima tokom pregleda dok ljekar sondom ultrazvučnog aparata prelazi preko kože trbuha u regiji male karlice. Za ovu vrstu pregleda je neophodno da mokraćna bešika bude napunjena sa dovoljno urina. Tokom pregleda se ispituje struktura tkiva prostate, njena veličina odnosno zapremina, uočene promjene kao i odnos izmedju prostate i mokraćne bešike.

Druga vrsta pregleda je sa posebnom sondom koja se uz adekvatnu pripremu i zaštitu stavi u završni deo debelog crijeva i prisloni na prostatu ( transrektalni ultrazvučni pregled – TRUS).

ZAŠTO SE RADI?

Utrazvučnim pregledom prostate (transrektalnim) dobijaju se detaljniji podaci o tkivu prostate.  Prikaz prostate je tada odličan, tačno pokazuje sve promjene u prostati, mokraćnoj cijevi (uretri), mokraćnoj bešici i sjemenim vezikulama. Pregled nije bolan.

PRIPREMA

Ne jesti ništa sem ako je pregled planiran u popodnevnim satima kada se može doručkovati do 09:00 časova malo dvopeka i čaja.

Neophodno je 1-2 sata prije pregledaje popiti 1 litar vode ili čaja i uzdržati se od mokrenja prije pregleda.

ŠTA JE ULTRAZVUK TESTISA?

Ultrazvuk testisa  je dijagnostička procedura koja se koristi ultrazvučnim talasima da stvori sliku testisa i skrotuma. Ultrazvukom se može vidjeti i dug, izuvijan kanalić koji leži iznad testisa  i  sakuplja spermu (epididimis) i  jedan drugi koji povezuje prostatu sa testisom (vas deferens).

ZAŠTO SE RADI?

Ultrazvuk testisa je neophodan u mnogim situacijama,  počev od pojave steriliteta, ali i u slučaju nekih zapaljenskih ili tumorskih procesa na testisima.

PRIPREMA

Ne treba posebna priprema.