Ultrazvučna dijagnostika

Ultrazvuk je neinvazivna i jednostavna dijagnostička metoda, kojom se već u ambulanti mogu otkriti vrlo ozbiljna i nekada po život opasna stanja. Snimanje je potpuno bezbolno, bez štetnog efekta i zračenja. Nerijetko je ultrazvuk dovoljan za postavljanje prave dijagnoze, a nezamjenjiv je kada je potrebno usmjeriti pacijenta ka daljim pretragama.

Ultrazvukom se mogu pregledati svi organi u abdomenu (jetra, žučna kesica, žučni putevi, slezina, pankreas, bubrezi, nadbubrežne žlijezde, mokraćna bešika, prostata kod muškaraca, a kod žena jajnici, jajovodi, materica), vrat (štitsta žlijezda, pljuvačne žlijezde, limfni čvorovi, krvni sudovi i mišići vrata), srce, zglobovi, meka tkiva (mišići), dojke, testisi, krvni sudovi. U Natalu rade ljekari sa velikim iskustvom u ultrazvučnoj dijagnostici. Natal posjeduje savremene ultrazvučne aparate najnovije generacije renomiranog proizvođača “General Electric“.

ŠTA JE ULTRAZVUK DOJKI?

Ultrazvučni pregled dojki i pazušnih regija je neinvazivna  dijagnostička procedura koja uz pomoć ultrazvučnih talasa daje podatke o  građi (strukturi) dojke i struktura u pazušnoj jami.

ZAŠTO SE RADI?

U cilju razlikovanja benignih od malignih-zloćudnih tumora, solidnih od cističnih promjena…

U cilju ranog otkrivanja (skrininga) malignog tumora dojke (uz palpatorni pregled dojki, mamografiju i magnetnu rezonancu).

Ultrazvuk dojke se koristi kao prva dijagnostička procedura u ranom otkrivanju (skriningu) raka dojke ukoliko:

 • imate manje od 40 godina (preporučuje se da svaka žena nakon 25-e godine života jednom godišnje radi ovaj pregled).
 • se ne preporučuje izvođenje mamografije ili se smatra da je štetno da se izlažete mamografiji (trudnice).


PRIPREMA

Preporučuje se da se pregled obavi u periodu od 7. do 10. dana  menstrualnog cilusa (7. do 10. dana od prvog dana menstrualnog  krvarenja).

ŠTA JE ULTRAZVUK ABDOMENA?

Ultrazvuk trbuha (abdomena) je dijagnostički metod kojim se prikazuje  struktura različitih organa u trbušnoj duplji. To je bezbolan,  neinvazivan način pregleda jetre, žučne kese, žučnih puteva, pankreasa,  slezine, oba bubrega, nadbubrežnih žlijezdi, mokraćne bešike, prostate  (kod muškaraca), kao i velikih krvnih sudova i limfnih čvorova u  trbušnoj šupljini.

Ovim pregledom NE MOŽE se sagledati struktura želuca, tankog i debelog crijeva zato što su to šuplji organi ispunjeni gasom.

ZAŠTO SE RADI?

Ultrazvuk abdomena predstavlja pouzdanu i efikasnu metodu u otkrivanju i praćenju različitih oboljenja organa u trbušnoj duplji:

 • Urođene anomalije, zapaljenske promjene, ciste.
 • Benigni i maligni tumori.
 • Ciroza jetre, prisustvo kamena u žučnoj kesi ili bubregu.
 • Prisustvo slobodne tečnosti (ascit/ascites) u trbušnoj duplji.
 • Proširenje (aneurizmA) i naslage (plakovI) na velikim krvnim sudovima itd.


PRIPREMA

Ne smijete jesti 4 sata prije pregleda. Poslednji obrok koji ćete imati  pred snimanje treba da bude lagan npr. parče dvopeka i šolja čaja.

Potrebno je da 1,5 sat prije pregleda popijete oko 3-4 čaše tečnosti (vode) u roku od pola sata i da nakon toga ne mokrite.

ŠTA JE ULTRAZVUČNI PREGLED ŠTITASTE ŽLIJEZDE?

Ultrazvučni pregled štitaste žlijezde je neinvazivna dijagnostička  metoda koja uz pomoć ultrazvučnih talasa daje podatke o veličini, građi  (strukturi) i prokrvljenosti štitaste žlijezde..

ZAŠTO SE RADI?

 • Kod ispitivanja strume (gušavosti), Hašimoto tireoiditisa, drugih zapaljenja štitaste žlijezde (infektivnih ili autoimunih).
 • U cilju otkrivanja i ispitivanja svih benignih i malignih tumora štitaste žlijezde.
 • U cilju isptivanja čvorića na štitastoj žlijezdi i cističnih promjena.


PRIPREMA

Nije potrebna priprema za snimanje

ŠTA JE ULTRAZVUK BUBREGA I MOKRAĆOVODA?

Ultrazvučni pregled bubrega i mokraćovoda je neinvazivna  dijagnostička procedura koja uz pomoć ultrazvučnih talasa daje podatke o  veličini, obliku i položaju bubrega i mokraćovoda.

ZAŠTO SE RADI?

 • U cilju procene veličine, oblika i položaja bubrega i mokraćovoda (uretera, mokraćne bešike…).
 • U cilju otkrivanja kamena (kalkulusa) u bubregu, cista, tumora  (benignih i malignih), infekcija bubrega (lokalizovanih-apscesa ili  infekcija u prostoru oko bubrega).
 • U cilju otkrivanja mjesta i uzroka prekida protoka mokraće (opstrukcije).
 • Procjena protoka krvi kroz arterije i vene bubrega (uz pomoć doppler efekta).


PRIPREMA

Ne smijete jesti 4 sata prije pregleda. Poslednji obrok koji ćete imati  pred snimanje treba da bude lagan npr. parče dvopeka i šolja čaja.

Potrebno je da 1,5 sat prije pregleda popijete oko 3-4 čaše tečnosti (vode) u roku od pola sata i da nakon toga ne mokrite.

ŠTA JE DOPLER KRVNIH SUDOVA VRATA?

Kolor dopler  krvnih sudova vrata predstavlja neinvazinu, neškodljivu i bezbolnu  ultrazvučnu metodu, koja primjenom Dopler-ovog efekta na precizan način  ispituje stanje arterijskih i venskih krvnih sudova vrata i protok krvi u  njima.

ZAŠTO SE RADI ?

 • U cilju ispitivanja protoka krvi, izgleda zida krvnih sudova i drugih karakteristika krvnih sudova.
 • Kod bolesnika sa sumnjom na suženje (stenozu), začepljenje (okluziju) ili proširenje (aneurizmu) krvnih sudova.


PRIPREMA

Nije potrebna posebna priprema za ovaj pregled.

ŠTA JE DOPLER KRVNIH SUDOVA RUKU?

Kolor dopler  krvnih sudova ruku i nogu predstavlja neinvazinu, neškodljivu i bezbolnu  ultrazvučnu metodu, koja primjenom Dopler-ovog efekta na precizan način  ispituje stanje arterijskih i venskih krvnih sudova ruku i nogu protok krvi u  njima.

ZAŠTO SE RADI ?

 • U cilju ispitivanja protoka krvi, izgleda zida krvnih sudova i drugih karakteristika krvnih sudova.
 • Kod bolesnika sa sumnjom na suženje (stenozu), začepljenje (okluziju) ili proširenje (aneurizmu) krvnih sudova.


PRIPREMA

Nije potrebna posebna priprema za ovaj pregled.

ŠTA JE CORE BIOPSIJA DOJKE?

Biopsija širokom iglom, CNB (Core-needle biopsy) podrazumijeva metodu kojom se nakon primjene lokalne anestezije, kroz mali rez na koži, plasiranjem igle od 14G povezanom sa mehaničkim pištoljem za biopsiju, dobijaju odgovarajući uzorci suspektnog tkiva dojke. Za analizu je potrebno minimum 3 kvalitetna uzorka. Core biopsija je standard dijagnostike svih promjena u dojci sa visokom pouzdanošću, pri čemu su uzorci dobijeni ovom metodom dovoljni za dalju analizu receptorskog statusa čijom verifikacijom se određuje dalji personalizovani način liječenja pacijentkinje u slučaju otkrivanja maligne bolesti. Do skoro su se samo uznapredovali karcinomi, sa udaljenim metastazama ili neoperabilni pacijenti, liječili prvo hemoterapijom, a zatim eventualno operativno. Međutim, aktuelni onkološki trendovi nalažu da se svi oni pacijenti, koji bi se u nastavku svoje onkološke terapije nakon hirurgije liječili i hemioterapeuticima, zapravo odmah liječe hemoterapijom. Da bi ovo bilo moguće, neophodno je da radiolog načini biopsiju, tj. da uzme uzorak tkiva za analizu, iz koje se može zaključiti na koje ljekove bi tumor reagovao.

Danas je radiološki vođena biopsija dojke standard u dijagnostici karcinoma dojke u čitavoj Evropi i Americi, a sve više je zastupljena i kod nas.

ZAŠTO SE RADI?

Ukoliko ljekar specijalista dijagnostikuje sumnjivu promjenu na tkivu dojke, radi se Core Biopsija – biopsija širokom iglom. Core biopsija je jedna od najvažnijih dijagnostičkih metoda koja predstavlja uzimanje tkiva iz čvorova u dojci ili iz sumnjivog dijela tkiva dojke. Cilj je da se utvrdi da li se radi o benignoj ili malignoj promjeni i predstavlja „zlatni standard“ kako bi se donijela mutidisciplinarna odluka o daljem liječenju pacijenta.

KAKO SE IZVODI?

Prilikom biopsije se pacijentu ubrizgava lokalni anestetik u kožu dojke na mjesto uboda, te se nakon toga pomoću specijalne igle i aparata za biopsiju (pištolja), pod kontrolom ultrazvuka, precizno vodi igla do promjene u dojci koja je sumnjiva. Najčešće se kroz ubodno mjesto uzimaju 2 ili 3 uzorka tkiva, koja su apsolutno dovoljna za preciznu dijagnozu.

Nakon biopsije se komprimuje (pritisne) mjesto uboda kako bi se zaustavilo eventualno krvarenje i spriječila pojava hematoma (modrice), zalijepi se sterilna gaza, te se pacijent pušta kući. Dakle, pacijent je potpuno u dobrom stanju i može se vratiti svojim svakodnevnim obavezama istog dana.

PRIPREMA

Ne treba posebna priprema.