ORL

Otorinolaringologija je grana medicine koja se bavi sa bolestima uha, grla i nosa, a od toga i potiče njen sam naziv – oto znači uho, rino znači nos, larinks znači grlo, logia znači nauka. 

Ona se bavi ispitivanjem i liječenjem raznih bolesti i stanja kao: zapaljenja, alergije, strana tijela, tumori, polipi, deformacija nosne pregrade i povreda.

ŠTA JE LARINGOSKOPIJA?

Laringoskopija je  metoda kojom se vrši pregled ždrijela (zadnjeg dijela grla). Postoji  direktna i indirektna laringoskopija. U indirektnoj laringoskopiji ljekar  koristi malo ogledalo kojim pregleda grlo, bazu  jezika i dio grkljana.  Direktna laringoskopija je endoskopska procedura  koja podrazumijeva  korišćenje fleksibilnog optičkog instrumenta u pregledu  ždrijela  (grkljana…).

ZAŠTO SE RADI?

  • U cilju ispitivanja uzroka sljedećih simptoma: krvarenja, promuklosti itd.
  • U cilju otkrivanja i liječenja različitih bolesti i uzimanja tkiva za biopsiju.


PRIPREMA

Za indirektnu laringoskopiju nije potrebna posebna priprema.

ŠTA JE RADIOTALASNA KONHOPLASTIKA?

Radiotalasna konhoplastika je intervencija koja se izvodi u lokalnoj anesteziji, prosječnog trajanja oko 30 minuta. Na skali bolova od 1 do 10 (ako 1 najmanje boli a 10 najviše) skoro svi pacijenti je ocjenjuju sa 3, i opisuju vise kao neku neprijatnost i bolnost mnogo manju nego klasična posjeta stomatologu. Nakon intervencije pacijenti se odmah mogu baviti fizičkom aktivnošću (čak i treninzima), ne smiju naredne 2 nedelje ići na bazen ili saunu. U nosu se ne nose tamponi.  Nakon kompletnog zarastanja rane efekti su bolje disanje na nos, manja sekrecija, prestanak hrkanja u odredjenom procentu, ublažene tegobe hroničnog zapaljenskog procesa sinusa. Ovo i staviti u „NAJNOVIJE“

ZAŠTO SE RADI?

Uvećane nosne školjke su čest klinički ORL nalaz. Osobe sa hipertrofijom imaju otežano disanje na nos, slabije osjećaju mirise, imaju osjećaj punoće u projekciji nosnih sinusa, glavobolju, pojačanu sekreciju iz nosa, prisutno je hrkanje i moguće sleep apneje. Često su uvećane nosne škojke udružene sa devijacijom nosne pregrade i hroničnim sinuizitisom, pa je jedan od tretmana hroničnog rinosinuzitisa radiotalasna konhoplastika.

PRIPREMA

Intervencija ne zahtijeva posebnu pripremu.

ŠTA JE AUDIOMETRIJA?

Audiometrija je neinvazivna dijagnostička procedura kojom se ispituje  sluh i utvrđuje postojanje oštećenja sluha, kao i mjesto i stepen  eventualnog ošetećenja. Radi se u sklopu rutinskog ispitivanja sluha ili  kod ispitanika sa već registrovanim oštećenjem sluha. Može se raditi i  kod djece nakon pete godine života.

PRIPREMA

Procedura ne zahtijeva posebnu pripremu..

ŠTA JE TIMPANOMETRIJA?

Timpanometrija predstavlja metodu kojom se otkrivaju oboljenja  srednjeg uva koja mogu dovesti do gubitka sluha, naročito kod djece.Timpanometrija je metoda kojom se ispituje stanje i funkcija srednjeg uva. Srednje uvo se nalazi iza bubne opne. Bubna opna je tanko tkivo  koje razdvaja srednje i spoljašnje uvo. Timpanometrija predstavlja  metodu kojom se otkrivaju oboljenja srednjeg uva koja mogu dovesti do  gubitka sluha, naročito kod djece. Timpanometrijom se procjenjuje kretanje  bubne opne koje nastaje nakon promjene pritiska u uvu. Može postojati  potreba da se kod djece ovaj pregled radi više puta svakih nekoliko nedelja. Na taj način se stiče uvid o stanju srednjeg uva u više  situacija tokom dužeg vremenskog perioda.

ZAŠTO SE RADI?

Testom se može otkriti/utvrditi:

  • Prisustvo tečnosti u srednjem uvu, tumor u srednjem uvu, prisustvo velike količine cerumena koji blokira adekvatno prenošenje zvučnih  talasa.
  • Zapaljenje srednjeg uva (otitis media), oštećenje bubne opne (perforacija).
  • Poremećaj funkcije Eustahijeve tube (kanal koji povezuje gornji dio grla i nosa sa srednjim uvom) ili funkcije slučnih koščica (čekić,  nakovanj, uzengija).


PRIPREMA

Procedura ne zahtijeva posebnu pripremu..