Endokrinologija

Endokrinologija je grana medicine koja se bavi poremećajima endokrinog sistema i njegovih specifičnih izlučevina hormona.Hormoni regulišu gotovo sve tjelesne funkcije, od reprodukcije, preko rasta i razvoja, do odgovora na stres.

Dijabetes i bolesti štitaste žlijezde ali i druga stanja i bolesti: hiperlipoproteinemije, ili povećanje holesterola i trglicerida, gojaznost i poremećaji ishrane, metabolički sindromi, bolesti paraštitastih žlijezda, nadbubrežne žlijezde, hipofize, ženskih i muških polnih hormona, poremećaj gustine kostiju, osteoporoza, osteopenija spadaju u domen endokrinologije.

ŠTA JE ULTRAZVUČNI PREGLED ŠTITASTE ŽLIJEZDE?

Ultrazvučni pregled štitaste žlijezde je neinvazivna dijagnostička  metoda koja uz pomoć ultrazvučnih talasa daje podatke o veličini, građi  (strukturi) i prokrvljenosti štitaste žlijezde.

ZAŠTO SE RADI?

  • Kod ispitivanja strume (gušavosti), Hašimoto tireoiditisa, drugih zapaljenja štitaste žlijezde (infektivnih ili autoimunih).
  • U cilju otkrivanja i ispitivanja svih benignih i malignih tumora štitaste žlijezde.
  • U cilju isptivanja čvorića na štitastoj žlijezdi i cističnih promjena.


PRIPREMA

Nije potrebna priprema za snimanje.

ŠTA JE PUNKCIJA TANKOM IGLOM?

Punkcija tankom iglom uvedena je u kliničku praksu 1948. god. i prihvaćena je kao prvi postupak u laboratorijskom ispitivanju tiroidnog nodusa. Tankom iglom se pod kontrolom oka ili ultrazvuka ubode opipljiva promjena na žlijezdi i aspiracijom se dobija materijal za pravljenje razmaza. U većini slučajeva nema potrebe za lokalnom anestezijom. Obično se koristi špric od 10 ml i igla za potkožne injekcije. Koža se pažljivo očisti i dezinfikuje kako bi se izbjegla mogućnost infekcije. Broj punkcija zavisi od veličine promjena ali se obično uradi po jedna punkcija za 1 cm veličine promjene. Po pravilu se bira mjesto najveće sumnje a to je najtvrđi dio promjene. Postupak je bezbjedan, minimalno traumatičan i vrlo malo bolan. Time se dobijaju izvanredno važni podaci o mogućem malignitetu. Danas nemamo pouzdaniji postupak da se bez operacije dobije informacija o mogućem tiroidnom kanceru. Iako samo operacija može da odgovori potpuno precizno na pitanje o prirodi nodusa, punkcija tankom iglom je u oko 85-90% efikasna u dijagnozi i razlikovanju benignih od malignih nodusa. Jedine kontraindikacije za punkciju su poremećaj koagulacije krvi i aktivni hipertiroidizam jer može da dođe do obimnijeg krvarenja. Zbog toga pacijenti sa nodoznom strumom treba da budu informisani koliko je važan, bezbjedan i bezbolan postupak kojim dobijaju izuzetno važne podatke za dalje liječenje.

ZAŠTO SE RADI?

Indikacije za punkciju tankom iglom su:

Bilo koji čvor veći od 1.0 cm

Čvorovi koji brzo rastu

Sumnja na intratiroidne metastaze netiroidnog tumora

Gnojni (purulentni) tiroiditis

Subakutni tiroiditis (de Quervain) ako dijagnoza nije sigurna

Hronični autoimunski tiroiditis u slučajevima sumnje na limfom

Aspiracija ciste Punkcija tankom iglom

PRIPREMA

Ne treba posebna priprema.

ŠTA JE REPRODUKTIVNA ENDOKRINOLOGIJA?

Reproduktivna endokrinologija obuhvata ispitivanje hormonskog statusa odnosno provjeru hormona koji su međusobno povezani i utiču na menstrualni cuiklus žene, njenu plodnost i ostale funkcije.

To su hormoni koje luči hipofiza, štitasta žlijezda, nadbubreža žlijezda kao i sami jajnici. Kroz naše ispitivanje kontrolišemo i regulišemo nepravilna krvarenja: česte, obilne, dugotrajne menstruacije ili izostanke istih kao i krvarenja između menstruacija.