Dermatologija

Koža je naš najveći organ na tijelu, koji ima glavni zadatak da zaštiti naše tijelo od spoljnih stimulansa. Ona nas obavija poput pokrivača i štiti nas od pritiska ili udaraca.

Osim toga što se na koži mogu prikazati mnoga dešavanja u organizmu. Redovan samopregled je neophodan, kao i pregled kod dermatologa jednom godišnje.

Stručnjaci koji ordiniraju kod nas prije svega obezbjeđuju zaokružen dermatološki pregled i djece i odraslih, i rano otkrivanje promena sumnjivih na melanom.

Ljekar specijalista dermatologije obavlja dermatološki pregled koji obuhvata pregled kože i sluzokože čitavog tijela, noktiju i kose. Pregled podrazumijeva:

  • Razgovor (anamnezu) sa pacijentom o sadašnjim tegobama, prethodnim kožnim i drugim bolestima od značaja, alergijama, ljekovima koje pacijent uzima, bolestima u porodici…
  • Uvid u prethodnu medicinsku dokumentaciju (ako postoji).
  • Dermatološki pregled – koji može obuhvatati posmatranje golim okom, pregled lupom sa uveličavajućim staklom, svetlosnom lampom, regularnim dermatoskopom, dermatoskopom sa mjernim podiocima i svijetlom, kao i fotoaparat sa dermatoskopom.
  • Savjet i preporuku za dalje liječenje (ukoliko postoji potreba).


Pregled je potpuno bezbolan i ne zahteva posebnu pripremu pacijenta.